Туристическият бранш в Добричко недоволен от високите концесионни такси на плажовете
Туристическият бранш в Добричко недоволен от високите концесионни такси на плажовете / netinfo

Проблема с неохраняемите плажове и тяхното замърсяване поставиха представители на туристическия бранш пред Областния управител д-р Маргарита Новоселска на работна среща. Това според браншовиците е причина много туристи да предпочитат Южното Черноморие. Те са изразили недоволство от високите концесионни такси, тъй като поддръжката на плажовете, осигуряването на медицински персонал и почистване, изисква от туристическия бизнес значителен финансов ресурс. Областният управител д-р Новоселска е поела ангажимент да се запознае обстойно със сключените концесионни договори.

Сред останалите поставени проблеми са последиците от наводненията през юни 2014 година и рискът от подобно бедствие, което би застрашило здравето и живота на хората; концесиите на плажовете; нерегламентираното къмпингуване, което замърсява крайбрежието; обучението на кадрите; категоризацията в обектите.Д-р Новоселска е информирала участниците в срещата, че е предприела действия, относно почистването на река Батовска, очаква се отговор от страна на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Единодушно е било мнението, че проблемът с р.Батовска е голям. Изразена е надежда до пролетта да се намери решение, за да не се допуска ситуацията от миналата година, когато вследствие на проливните дъждове бе наводнен к.к. Албена, а туристическият бизнес понесе огромни щети. Обсъдено е предприемането на мерки за ново обследване на района.

Д-р Новоселска е припомнила, че Балтата е защитена зона и предприемането на действия от страна на Областния управител трябва да става при спазването на съответните закони.

Туристическият бранш в Добричко недоволен от високите концесионни такси на плажовете
netinfo