Три години затвор получи пиян шофьор, причинил смърт по непредпазливост на пътя

Три години затвор получи пиян шофьор, причинил смърт по непредпазливост на пътя
Три години затвор получи пиян шофьор, причинил смърт по непредпазливост на пътя / Окръжен съд Добрич - пресцентър

Наказание 3 години лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок получи 34-годишен добричлия за причинена в пияно състояние смърт по непредпазливост на пътя на 53 годишна жена. Окръжен съд – Добрич лиши подсъдимия от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години и уважи предявения от сина на пострадалата граждански иск от 60 000 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Светлин П. призна вината си и посочените в обвинителния акт факти и обстоятелства, затова Окръжен съд – Добрич допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. Според обвинителния акт на 02.09.2012 г. вечерта подсъдимият изпил 2 литра бира у дома си, след което отишли със съпругата му на гости. Там той изпил още 150 грама ракия. Около полунощ семейството решило да се прибере. Качили се в автомобил „Фиат”, управляван от Светлин П. Първоначално колата се движела по булевард със скорост не повече от 60 км в час. За да избегне няколко шахти водачът се престроил от лявата в дясната лента за движение в своята посока. При тази маневра той изгубил контрол над автомобила.

В същото време по десния тротоар вървели четирима души, сред които пострадалата и синът й. Жената се намирала най-близо до колата от десния край на платното за движение. Автомобилът се отклонил на дясно и се качил с десните си колела върху затревената част на десния тротоар. Там предната дясна част на „Фиат”-а се ударила в  стоманен стълб от тролейбусната ел. мрежа. Непосредствено след това, последвал втори удар между предната дясна част на лекия автомобил и пострадалата.

Веднага след удара, подсъдимият спрял в дясната лента за движение на булеварда, слязъл и отишъл при пострадалата, която лежала по гръб на тревната площ. Той попитал другите, дали са съобщили на тел. 112 за произшествието. След няколко минути пристигнали служители на реда и екип на „Спешна помощ”, който откарал пострадалата в добричката болница. Тя била лекувана там до 05.12.2012 г., когато починала.

Вещите лица по изготвените по делото съдебно-медицински експертизи са установили, че не е налице пряка причинно следствена връзка между настъпилото пътно транспортно произшествие и смъртта на 54-годишната жена, но е налице причинно следствена връзка между настъпилото ПТП и получените травматични увреждания, довели до залежаване на пострадалата и възникналите усложнения, вследствие на което е настъпила нейната смърт.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.