Трети ден Добрич е в бедствено положение
Трети ден Добрич е в бедствено положение / Дарик Добрич

И днес Добрич остава в бедствено положение. Бавно и постепенно градът се връща към нормалния си ритъм на живот. Заради падналите в следобедните часове вчера в цялата област дъждове между 14 и 20 л/кв.м., дерето на река Добричка отново преля снощи, но водата се е отекла в Северната зона на Добрич без да създава допълнителни проблеми, информира за Дарик кметът Детелина Николова.

Водоподаването във всички помпени станции е възстановено, с изключение на помпена станция Болата, заради което без вода продължават да са две села в община Каварна - Българево и Св.Никола, както и курорт Русалка. В Добрич водоснабдяването също е възстановено, възможно е обаче по високите етажи на жилищните сгради все още налягането по тръбите да не е достатъчно. Според шефа на ВиК инж.Юлиян Иванов водата е годна за пиене, тъй като се добива от дълбоки сондажи. По препоръка на РЗИ обаче трябва да се изчакат резултатите от взетите проби за чистотата на питейната течност, а дотогава на населението се препоръчва да използва за пиене бутилирана или преварена вода. Около 14 екипа на ВиК ще отпушват през днешния ден канализацията в затлачените места, съобщи за Дарик инж.Иванов.

Няма селища без ток в областта, информираха от Областния съвет за сигурност. В Добрич 5 трафопоста са без електрозахранване и днес ще се работи по отстраняване на повредите.

Всички пътища в региона са проходими. С изцяло разрушен асфалт е пътят от с.Богдан към областния град покрай градското сметище.

Повече от 70 души са нощували снощи в Кризисния център в зала "Добротица". Днес огледите на пострадалите къщи, обекти и улици продължават.

45 екипа на Пожарна безопасност от Добрич, Пловдив, Стара Загора, Русе и други градове ще отводняват засегнатите райони.