The Wall Street Journal хвали Каварна за ромската интеграция
The Wall Street Journal хвали Каварна за ромската интеграция / Дарик Добрич - архив

Най – разпространеният ежедневник в САЩ „The Wall Street Journal“, посочи Каварна като модел за справяне с ромския проблем. В изданието пише, че съществуват и добри примери за успешна интеграция на малцинствата. Вестникът разказва за 46 - годишния кмет на Каварна Цонко Цонев, който след избирането му за градоначалник преди 11 години, инвестира пари в ромския квартал на града, подобрявайки улици, пешеходните зони и дори създаване на Wi-Fi точки за безжичен интернет. Цонев предложил земя и строителни материли за ромски жилища, но само ако ромите запазят домовете си чисти и поддържани.

Според изданието Цонев работи и за създаването на нови работни места като се тиражира новината за откриването на завод за преработване на морски дарове, който  ще осигури работа на 152 души. Каварненският ромски квартал е наричан  „Бевърли Хилс”, заради стегнатият и приятен вид, а безработица сред ромите в града е по малко от 10% в сравнение с 33% средно ниво за ЕС, подчертава вестникът.

Тези усилия струват на Цонев всичките му политически умения и чар – той е трябвало усилено да ухажва останалите шест етнически групи в града и ако полага подобни усилия другаде, често става жертва на антиромски настроения, пише „The Wall Street Journal“.

„Когато се организират местните избори, всички популистки партии градят кампаниите си на гърба на ромите и злоупотребяват с тях”, заявява Цонко Цонев и допълва, че „това изключение само доказва правилото”.