Съдът ще се произнесе до месец за шумовия терор при ромските сватби
Съдът ще се произнесе до месец за шумовия терор при ромските сватби / netinfo

До месец състав на Добричкия окръжен съд ще се произнесе по делото по административния спор за шумовия терор по време на ромските сватби на открито. Делото бе образувано по жалба на областния управител срещу решение №4931 от 31 октомври 2006-та година на Общинския съвет на Добрич.

Както ДАРИК вече съобщи, миналата година местният парламент реши да се забрани използването на озвучителна техника и музикални инструменти по улиците и в междублоковите пространства. До решението се стигна след множество жалби на граждани. Губернаторът обаче оспори решението и го прати в съда.

Днес се проведе поредното заседание по спора. Представителят на Общинския съвет адвокат Владимир Калчев определи жалбата на областния управител като неправилна.

Според адвоката не отговаря на истината твърдението, че решението на ОбС не е съобразено с държавната Наредба №6. Според губернатора трябва да се регламентират нивата на допустим шум, който може да се вдига от 14.00 до 16.00 и от 21.00 до 07.00 часа. Ответната страна обаче смята, че не е в компетенцията на ОбС да определя нива на шум, това трябва да направят други институции.

Окръжна прокуратура подкрепи забраната на сватбите на открито и излезе със становище, че решението на ОбС трябва да остане в сила, каза адвокат Калчев.