Талеви дни `2017
Талеви дни `2017 / Дарик Добрич
Приключват Талевите дни, с които Средно училище „Димитър Талев“ отбеляза патронния си празник.
 
Нощта на четенето, една от най-интересните и уникални за града ни инициативи, проведена за първи път в училището, започна в 19 часа на 27-ми април. Шестокласниците, които взеха участие в образователна мобилност в Португалия по европейския проект „Movere, docere, delectare through reading”, и техните съученици четоха своите любими истории от българската и световна класика в непринудена атмосфера. Младите читатели се запознаха и с нови приказни сюжети, които им бяха специално изпратени от партниращите по проекта държави - Италия, Португалия, Румъния, Полша и Турция. Инициативата предизвика множество положителни отзиви и успехът й гарантира тя да се превърне в една от любимите талевски традиции.
 

Талеви дни
Дарик Добрич


Учениците от I-ви до IV-ти клас и предучилищната подготвителна група организираха празничен пролетен концерт на откритата сцена в училището. Децата изпълниха любимите си песни от българския фолклор, както и съвременни музикални хитове и танци. Във фоайето на училището второкласниците показаха своите пъстри приказни костюми на организирания от тях многоцветен карнавал. Учениците от първи клас подредиха пъзели, свързани с живота и творчеството на Димитър Талев. Изображенията разкриха пред малките ученици фотографии на писателя и неговото семейство, родната му къща в град Прилеп, кориците на знаменитата тетралогия и кадри от екранизации и драматизации на произведенията му.
 
Учениците отклуб „Арлекин“ при СУ „Димитър Талев“ направиха своята втора театрална постановка. Драматизацията им на „Малкият принц“ бе специално подготвена за патронния празник.За приповдигнатото настроение и изпълнението на прекрасни български песни се погрижиха солистите от вокалната група към училището. В следобедните часове петокласниците посетиха Мемориален комплекс „Военно гробище“ в града.
 

Талеви дни
netinfo

Учениците от шестите класове показаха своите знания и талант в интерактивната образователна викторина „И ние можем“.  Надпреварата включваше математически ребуси за историята на училището и патрона - Димитър Талев, а певческите и танцови заложби на участниците бяха поставени на изпитание в игрите „Звездите на X factor”, “Познай кой кой е“ и „Танцувай с мен“. В ролята на репортери и водещи влязоха седмокласници и осмокласници, чийто неуморен труд доведе до създаването на телевизионното предаване „Нека заедно да направим света по-добър и по-красив“. През последните две седмици бъдещите журналисти направиха интервюта със своите преподаватели и съученици от различни класове. Предаването показва множеството възможности за обучение и изява, както и националните и международни инициативи и проекти, в които участват учениците от СУ „Димитър Талев“.
 

Талеви дни
netinfo

  
Гимназистите отбелязаха празник на училището с няколко инициативи, в които си припомниха живота и творческия път на Димитър Талев. Организираната от десетокласниците дискусия „Ние, потомците на Талев” представи учебни заведения в страната, които имат за патрон същия автор. Актуалните и днес послания на романа „Железният светилник” бяха обсъдени от учениците от XI-тите класове. Осмокласниците пък дебатираха върху възможностите и предизвикателствата, пред които се изправят в ученическия живот. Тазгодишните зрелостници посетиха Археологическия музей в етнографския комплекс „Старият Добрич“. Ученици от VIII-ми и X-ти клас деминстрираха и своите танцови умения на откритата сцена в училището, където извиха кръшни български хора, облечени в автентични народни носии.
            

Талеви дни
netinfo

Талеви дни
netinfo