Старият дъб от Силистра е шести в конкурса Европейско дърво на годината 2016
Старият дъб от Силистра е шести в конкурса Европейско дърво на годината 2016 / Дарик Добрич

Дъбът от Дунавския парк в Силистра  е на почетната шеста позиция в конкурса “Европейско дърво на годината 2016”. За силистренското дърво, представител на страната ни в конкурса , са гласували  17 204 души, като разликата с дървото - победител е над 55 хиляди гласа. В надпреварата участваха 15 дървета, номинирани от 15 държави, а гласуването протече през февруари.

Победител в състезанието стана най-старото дърво от Батасек в Унгария, което получи 72 653 гласа. На второ място се класира хилядагодишната липа от Татобити, Чешка република с 43 451 гласа, а третото място зае крушата от Бошаца-Забудишова, Словакия с 29 114 номинации.
Събраните средства от дарителската кампания за печелившото дърво са  560 €, съобщават организаторите.

Резултатите от гласуването за "Европейско дърво на годината 2016" баха обавени в Брюксел на специална церемония, организирана от асоциация  "Environmental Partnership Association", чиято дейност е свързанас опазване на околната среда.

Дъбът в Дунавския парк на Силистра  е най-старото запазено дърво в най-стария градски парк в България . Старият дъб, както е известно дървото на силистренци, е бил засаден през далечната 1910 г. Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. паркът е обявен за природна забележителност с национално значение.