Спортните клубове ще плащат такса за залите, спортистите - недоволни
Спортните клубове ще плащат такса за залите, спортистите - недоволни / netinfo
Спортните клубове в Добрич да заплащат минимална почасова такса за това, че ползват залите в спортните бази, които се стопанисват от общинското предприятие ”Спортни имоти”ЕООД. Такова предложение ще разгледа утре Общинският съвет. Докладната записка е на зам.кмета Надежда Петкова и е съгласувана в комисията по спорт и младежки дейности.

Така например един час тренировка в универсалната зала „Добротица” ще струва 61.13 лева, в залата за лека атлетика – 53.73 лева, в зала „Русалка” – 12.68 лв., в залата за бокс в СК”Русалка” – 5.26 лв., в залата за вдигане на тежести – 5.26 лв., в залата за худ.гимнастика в СК”Русалка” – 2.69 лв.

Надежда Петкова заяви пред Дарик, че тези такси са минимални и в тях са калкулирани разходи за ел.осветление, топла вода, отопление, почистващи препарати и труд на персонала. Според Петкова целта е не да се ощетят клубовете, а по-добре да се стопанисват залите, за да могат те по-дълго да се ползват от спортистите.

Спортните клубове не са били уведомени за подготвяните такси, установи Дарик. Треньори и президенти научиха от журналистите и заявиха, че цените са непосилни и те не могат да ги плащат.

„Нашите боксьори ползват залата по пет часа дневно, това за месец прави около 500 лева. А за една година ще са около 5000 лева. От кметството ни преведоха около 2000 лева субсидия. Това не може и половината сметка да покрие. Със средства от Държавната агенция за младежта и спорта и от спонсори едва успяваме да покрием спортния календар. Общината вместо да ни поощрява, че децата при нас тренират абсолютно безплатно и им осигуряваме всичко, искат да ни принудят да се изнесем от залата. Явно кметството не иска децата да спортуват. Тогава наркомани ли да стават?”- коментира треньорът Михаил Георгиев от СК”Бокс Добруджа”.

„Решението на общината би било добро за частни клубове, но не и за нас, които сме на обществени начала”, заяви Веселин Божков – президент на клуба по вдигане на тежести „Добрич”. „За нас такава такса е крайно неприемлива”, допълни Божков.