Скандално ниски цени на заменки по Черноморието
Скандално ниски цени на заменки по Черноморието / Валентина Добринчева

Скандални заменки с оценка между 8 и 15 лева/кв.м. са били направени през последните няколко години на територията на Държавното ловно стопанство „Балчик", стана ясно при обиколка на журналисти по част от заменените терени по българското Черноморие. Тя бе организирана от ГЕРБ по повод големия обществен интерес към извършените замени на гори.

Тридневната обиколка на българското Черноморие започна с ваканционно селище Русалка. В този район до село Свети Никола са били заменени 167 декара държавна гора за 186 декара частни гори в района на Троянския балкан. Оценката за квадратен метър е 8 лева при реални пазарни цени от 100-150 евро за района на Балчик. Пред медиите местните жители сигнализираха, че собствениците на частната фирма „Русалка" АД семейство Баневи са ограничили свободния достъп до плажа. От Изпълнителна агенция по горите увериха, че са предприели всички необходими мерки и допълниха, че сигналите са отнесени до прокуратурата.

Други 20 декара гори, които се намират на първа линия по морето, също са заменени за цена от 8 лева/кв. м. Фирмата "БГ ленд", получила дарените, е предоставила гори в централната част на Балкана.

Фрапиращ е случаят със замяна на гори с фирма „Ол Сийз пропърти", която е придобила два терена с около 1000 декара гори, които попадат в защитена зона на НАТУРА. Въпреки това, фирмата е получила разрешение от Министерски съвет за смяна на предназначението на горите. Цента на квадратен метър възлиза на 15 лева, уточниха от местното ловно стопанство.

Бившият заместник вътрешен министър Явор Хайтов е получил около 100 декара гори по морето, чиято оценка възлиза на 27 лева/кв. метър, установи проверка в Държавно горско стопанство „Варна".