Учениците от Силистра
Учениците от Силистра / netinfo
От четири години ПМГ”Свети Климент Охридски” -Силистра, подготвя ученици за MOS сертификати, които се получават, ако изпитът е издържан с резултат над 700 точки. Проверката към Microsoft се организира и провежда от Сертификационния център към Стопанския факултет на Софийския университет.

Като партньор на ПМГ факултетът  е спомогнал за сертифицирането на 68  ученици от гимназията, съобщиха от там. Тази година за първи път е бил постигнат максимумът от 1000 точки благодарение на учениците Ирина Куртева, Емануил Джамбазов от XIa клас и Боян Стоянов от XIIa клас. Със своите постижения те се класирали за националните финали на състезанието Microsoft Office Specialist World Championship 2017, което се е провело преди дни  в град София.

В конкуренцията на повече от 3000 ученици от цялата страна до финалния кръг са  достигнали само девет младежи, като трима са от ПМГ „Св. Климент Охридски“-Силистра. От всички финалисти само един е постигнал  максимума от 1000 точки е това е Ирина Куртева от XI a клас. Тя е националният шампион на България и се класира за световните финали в САЩ, където ще се състезава с над 100 ученици на възраст от 16 до 23 години, постигнали най-високи резултати на сертификационни изпити в своите държави. По този начин Ирина ще представи страната ни в най-голямото световно ученическо състезание, което тази година ще се проведе в Лос Анджелис, Калифорния от 30 юли до 2 август т.г. За да постигне Ирина този огромен успех, тя е била подготвяна в групата „Сертифициране по ИТ“ по проект „Твоят час“ от Искра Николова.