Седмокласниците пишат по вариант 3 на малките матури по български език
Седмокласниците пишат по вариант 3 на малките матури по български език / © sxc.hu

1 323-ма седмокласници в област Добрич се явяват на националното външно оценяване по български език и литература. Общият брой на судмокласниците в областта е 1 4041 информираха от Регионалния инспекторат по образование.

Ученицине пишат по вариант "3" от три възможни варианта. Той беше изтеглен днес в Министерството на образованието и науката от журналист, определен с жребий, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева.

Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас започна в 10.00 часа и учениците трябва да пишат на него само с химикал със син цвят. Изпитът е в два модула.

Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория - 90. За втория модул учениците трябва да напишат преразказ по непознат текст от "На изток от запада" на Мирослав Пенков.

Първият модул от външното оценяване по български език и литература в седми клас се оценява с максимум 65 точки, а вторият - за написването на преразказа, носи максимално 35 точки.

На 22 май ще се проведе външното оценяване по математика в седми клас и втората задължителна матура за 12-и клас.