РИОСВ – Варна задържа 620 кг кабели в Каварна
РИОСВ – Варна задържа 620 кг кабели в Каварна / Dariknews.bg

620 кг кабели са конфискувани от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Варна в района на Каварна. Инспекторите са действали по сигнал от местното полицейски управление, където вчера е задържан микробус, натоварен с електрически проводници и катализатори. Колата е Ситроен с варненска регистрация и е била спряна за рутинна проверка.

Според шофьора на микробуса, намерените в него кабели били внос от Италия, но той не е представил документ за произхода и покупката им, освен фактура за 240 кг от италианска автоморга без подпис и печат. Според Закона за управление на отпадъците, в такива случаи органите на МВР искат съдействието на РИОСВ, на чиято територия е задържан нарушителят, за установяване вида на отпадъка и съответствието му с придружаващите го документи.

Иззетите в Каварна кабели и катализатори са ескортирани от полицаи и са предадени на отговорно пазене на площадка за временно съхранение. Ако в определения от закона срок не бъде предоставена необходимата документация, те ще бъдат конфискувани в полза на държавата.