РИО има нов началник, причините за смяната - неясни
РИО има нов началник, причините за смяната - неясни / Дарик Добрич

От вчера Регионалният инспекторат по образование има нов началник – Жоро Тошков. Той замени назначения на този пост само преди 4 месеца Любомир Тодоров. Тошков е назначен с временен договор до провеждането на конкурс, който по информация на Дарик ще бъде през късната есен.  Временно изпълняващ длъжността беше и Тодоров, който също трябваше да остане началник до конкурса. Не е ясно какви са причините за направената в РИО рокада.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов коментира смяната във фейсбук. „Поредната смяна на началник на РИО Добрич, трета от началото на годината, не показва политическа последователност и професионална предвидимост, от която имаме нужда в Добрич. „Новината“ за новото назначение, дни преди новия закон да влезе в сила, силно ме изненада вчера. Позицията на учителската общност е много важна в момента!”, е написал кметът.

Жоро Тошков заяви пред Дарик, че е изненадан от заповедтта на министър Кунева за назначението му, която е получена в инспектората вчера. Тошков е 60-годишен, завършил е Югозападния университет, специалност „начална училищна педагогика”. Бил е начален учител, а от 1995 година е старши експерт в РИО, през последната година е отговарял за организацията на средното образование.