Ралица Илиева спечели Голямата награда на 16-я балетен конкурс Анастас Петров
Ралица Илиева спечели Голямата награда на 16-я балетен конкурс Анастас Петров / Дарик Добрич - архив

Ралица Николова Илиева е носител на Голямата награда на 16-ата Национална среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров”, която се проведе в Добрич. Специалната награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева” се присъди на Полина Пламенова Иванова. Ето и останалите наградени в различните категории на конкурса:

Първа награда при жени старша възраст печели Адриана-Мария Славова Манасиева. Втора награда отива при Мария Илиянова Йорданова, а трета награда не се присъжда.

При мъжете старша възраст се присъждат две първи награди – на Светлин Тихомиров Стоянов и на Джузепе Канале. Втора награда не се присъжда, а трета награда печели Захари Валериев Нанков.

В категорията младша възраст при момичетата се присъжда отличие първа степен на Елена Петрова Петрова. Отличие втора степен отива при Мария Петрова Николова, дават се се и две отличия трета степен – на Теодора Маринова маринова и на Дебора Димчова Тошева.

В младша възраст при момчетата отличие първа и трета степен не се присъждат. С оличие втора степен са наградени Давид Йорданов Димитров и Даниел Иванов Обрешков.

Журито на конкурса определи и допълнителни отличия – поощрения за съвременна хореография за Галина Сребрева и танца „Всичко, което искам” и за Марина Маринова и танца „Ключ към себе си”. С поощрения за резултатна педагогическа работа получиха Дарина Бедева и Иванка Касабова.

В 16-та Национална среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров” взеха участие балетисти от професионалната трупа на Софийска опера, от Нов български университет и ученици от средните училища по изкуствата от София, Бургас и Варна. Те бяха оценявани от жури, съставено от изтъкнати дейци на българското балетно изкуство като Ясен Вълчанов, Веса Тонова, Диляна Никифорова, Анна Донева и Любомир Кацаров.