Работодатели: Младежите не искат да работят в производството и търсят високи заплати
Работодатели: Младежите не искат да работят в производството и търсят високи заплати / Дарик Добрич

Бизнесът изпитва глад за кадри, а училищата в региона не предлагат обучение по търсените специалности. Младите хора не искат да работят в производството, предпочитат работа в сферата на услугите и търсят нереално високо заплащане. Около това мнение се обединиха работодателите, участващи в специализираната младежка трудова борса, която се провежда в Добрич. Търсещите работа младежи пък коментираха, че са готови да работят, но очакват месечно възнаграждение от 600 до 1000 лева.

В борсата се включиха около 20 работодатели от региона - основно малки и средни фирми, които търсят шивачи, монтажисти, оператори на дървообработващи машини, монтажници на мебели, камериерки, продавач-консултанти, работници за озеленяване, общи работници, монтажници на отоплителни, газови и климатични инсталации.

Представители на мебелна фирма коментираха, че търсят млади хора с компютърна грамотност, които да обслужват модерните машини, внедрени в производството, но за съжаление трудно намират кандидати. Това се дължи на липсата на училище, което да подготвя кадри за мебелната промишленост, но и на не високото заплащане в сектора.

В региона липсват подготвени специалисти за шивашката, обувна и преработвателна промишленост, стана ясно още по време на форума. Принудени от обстоятелствата фирмите са започнали да наемат и хора без опит, които обучават на място.

Работодатели: Младежите не искат да работят в производството и търсят високи заплати
netinfo

В Бюрото по труда в Добрич са регистрирани близо 400 младежи до 29-годишна възраст, съобщи директорът на институцията Васил Сивков. Всички те са били поканени за участие в борсата, а също хората, включени в обучителни курсове и ученици от горните класове. Това е третата специализирана борса, която се организира в Добрич от 2012 година насам. В предишните издания над 70% от обявените работни места са били договаряни, посочи Сивков.

Форумът се организира от Агенцията по заетостта по проект "Нова възможност за младежка заетост", финансиран от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът дава възможност да се наемат младежи до 29-годишна възраст в две направления – стажуване и обучение на работното място с помощта на подходящ наставник. Работодателите получават финансова подкрепа в продължение на 6 месеца.

Работодатели: Младежите не искат да работят в производството и търсят високи заплати
netinfo