Пътната агенция бави документи по дело срещу контрольор на пътни такси
Пътната агенция бави документи по дело срещу контрольор на пътни такси / netinfo

Добричкият окръжен съд ще сезира писмено председателя на Агенция „Пътна инфраструктура" и министъра на регионалното развитие и благоустройството, че Агенцията не е изпратила поискани на съдебно заседание документи по наказателно дело срещу контрольор на винетни такси на КГПП Дуранкулак.  Документите са поискани през ноември миналата година.

В писмото ще бъде отбелязано, че непредставянето им е основна причина да не приключи процесът и да не бъде изготвена съдебна-икономическа експертиза, която е от изключителна важност за решаване на делото.

Наказателното дело е срещу 39-годишния Христо Пенев от Каварна. Той е обвиняем за това, че в периода юни - август 2006 г. системно е нарушавал служебните си задължения по събиране на винетни такси за ползване на пътната републиканска инфраструктура. Пенев е работил на ГКПП Дуранкулак като контрольор към Управление „Пътни такси и разрешителни".  Според обвинителния акт той не е таксувал 2288  влизащи в страната чуждестранни леки и товарни автомобили,  с цел да причини вреда на бюджета на Националната агенция „Пътна инфраструктура". От това са настъпили значителни вредни последици в размер на 20 778 лева.

Окръжният съд отново поиска Агенция „Пътна инфраструктура" да даде информация, по чие разпореждане е поставена бариера към кабинката за събиране на пътни такси и как е поддържана тя. Поискани са отново и заверени копия от квитанциите за продадени от подсъдимия винетни стикери за разследвания период.

Добричкият окръжен съд постави срок документите да бъдат получени най-късно до 22 февруари. При неизпълнение на разпореждането председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъде глобен по Закона за съдебната власт.