Проверяват пазари и магазини за продажба на диворастящи цветя
Проверяват пазари и магазини за продажба на диворастящи цветя / netinfo
Започват проверки по пазари и магазини за продажба на диворастящи цветя в градовете Варна, Добрич, Балчик и Каварна, съобщават от РИОСВ. Проверките ще се извършват по график и ще продължат до края на май.

Целта е да не се допусне продажбата на диворастящи защитени растения, на зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища и туфи, предназначени за засаждане. Такива растения са различни видове кокичета, минзухари, кукуряк, иглики, следвани при затопляне на времето от теменужки, лалета, божури, съсънки, ведрици.

Част от тези растения се използват за украса, производство на разсад и материал за генетико-селекционни изследвания или за извличане на лечебни вещества за фармацевтичната промишленост, уточняват от инспекцията. Когато събирането се извършва с търговска цел по нелегален начин, опасността от нанасяне на непоправими щети на природата е реална.

Експертите съветват при събиране на диворастящи цветя и билки за лични нужди, те да се отрязват с нож или ножица ниско до земята, за да се запазват луковиците, коренищата или коренчетата.