Проф.Станков: Първата задача на ПГ на АБВ е гарантиране на нормален зимен сезон за хората
Проф.Станков: Първата задача на ПГ на АБВ е гарантиране на нормален зимен сезон за хората / Дарик Добрич, архив

Депутатът от Добрички регион проф.Иван Станков пое ангажимент да инициира изработването на закон за забрана на проучването и добива на шистов и въглищен газ. Народният представител от коалиция АБВ, който днес бе в Добрич, подчерта, че нееднократно е заявявал позицията си против замърсяването на житницата на България.

Една от първите задачи за парламентарната група на АБВ ще бъде гарантирането на нормален зимен сезон за хората и приемането на компенсации за тези, които няма да издържат финансово увеличението на тока, каза проф. Станков. Депутатите от АБВ  ще инициират и създаването в парламента на анкетна група по проблемите на енергетиката.

Другите проблеми, които трябва да се решават в спешен порядък според Иван Станков са съдбата на КТБ и актуализацията на бюджета, тъй като всички сектори в държавата са застрашени от липса на средства.

В дългосрочен план АБВ си поставя пет приоритета, които ще бъдат и в основата на преговорите с ГЕРБ за бъдещото управление. Сред тях са възраждането на икономиката и решаването на проблемите в енергетиката. В сферата на здравеопазването трябва да се даде възможност на НЗОК да работи самостоятелно, без вмешателството на държавата, посочи професорът. Още в началото на мандата депутатите на АБВ ще настояват да се обсъди и проблема с почасовото заплащане на труда и ще предложат минимална ставка от 4 лева на час. За образование от АБВ ще искат 5% от бюджета, от които 1,5% за наука и 1,1% за висше образование.

Проф. Иван Станков коментира преговорите, които ГЕРБ води с останалите политически сили.  „Тъй като АБВ е коалиция на съгласието, ние ще подкрепяме всички полезни неща, които се предлагат, но от основните 5 приоритета няма да отстъпим. Говорим за подкрепа, но за коалиция на този етап е много трудно да се говори. Освен това националният съвет на партията реши АБВ да не се включва в коалиция. Но зависи от много неща, може да окажем някаква подкрепа по-нататък. Сега обаче ми е трудно да кажа каква”, заяви депутатът.

АБВ има разкрити 23 партийни клуба в Добрич, три в Балчик и два в Каварна.