Няма опасност за посевите
Няма опасност за посевите / fermer.bg
Няма опасност от измръзване на есенниците към момента, заяви в ефира на Дарик проф.Иван Киряков - завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в
Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. „Есента беше трудна, много суха, посевите поникнаха късно, някои не можаха да поникнат, но на този етап температурите са добри за зимни условия, нищо, че няма снежна покривка” – коментира проф.Киряков.

Проф. Киряков: Засушаването няма да навреди на есенниците

Той припомни, че у нас обикновено се отглеждат пшеници от западната селекция, които издържат до минус 11-12 градуса и пшеници от селекцията на ДЗИ – Ген.Тошево, които издържат до минус 17 градуса.

„Посевите в момента влизат в различни фенофази, има такива, които са братили и такива, които са поникнали, а също и такива, които покълват.  При всички случаи обаче няма поводи за притеснения” – категоричен бе професорът.

По думите му, ако има затопляне през февруари и март като миналата година, пшеницата ще продължи да брати. Ако обаче няма такова затопляне, посевите, които не са поникнали ще поникнат доста късно, няма да имат условия за братене и добивът няма да бъде висок.

Според Иван Киряков влагата в почвата в момента е напълно достатъчно за посевите. Като притеснителна за стопаните той очерта евентуална комбинация от ниски температури до под минус 11-12 градуса, придружени със силен вятър и липса на снежна покривка.

Ученият се въздържа да прогнозира очакваната стопанска година, като подчерта, че дългосрочни прогнози в земеделието много трудно могат да бъдат направени, а за добиви може да се говори в края на май и в началото на юни.