/ Дарик Добрич
„Земеделските стопани трябва да са спокойни. Има закъснение в поникването на пшеницата заради засушаването през октомври, но това не е чак толкова опасно”, заяви пред Дарик проф. Иван Киряков - завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в ДЗИ - Ген.Тошево. 

По негови наблюдения засушаването на територията на цяла България наистина е доста екстремно, особено в Пловдивско и района на Стара Загора, където изобщо няма поникнала пшеница. В област Добрич положението не е толкова сериозно, макар че през октомври количеството паднал дъжд е само 10 л/кв.м. при 50 през септември.

пшеница
Дарик Враца


„Имаме широк диапазон на развитие на пшеницата в нашия регион – има непоникнала, има поникнала до втори-трети лист, има и посеви, които вече ще влизат във фаза братене. Нека стопаните да не се притесняват, валежите от вчера и днес ще дадат възможност пшеницата, която още не е поникнала, да поникне  и да влезе в зимен покой”, коментира проф. Киряков. Той даде пример с 2016 година, когато житото поникнало през  януари, а имало и години, когато това се е случвало през февруари.

В Добричко рапицата в момента е в отлично състояние, каза още професорът.

Имало сигнали за поява на житна муха, с която стопаните трябва да провеждат борба. Проф. Киряков съветва да не се пренебрегва полевката, както и да не се пръска срещу кафява ръжда и други болести, защото в навечерието на зимата това е безсмислено.

Земеделците започват да се връщат към българските сортове пшеница

Тази година има ръст на площите, засети с български сортове пшеница, но се запазва тенденцията от последните три години чуждите сортове да преобладават, допълни специалистът. „Догодина пак ще си говорим, че нямаме качествена пшеница.

За да имаме такава, трябва да сеем качествени сортове. Иначе пазарът определя – ако той предполага качествено зърно, тогава земеделците се ориентират към родната селекция. В момента обаче не е така”, коментира проф. Иван Киряков.