Проблемите с водоподаването в Добрич ще продължат
Проблемите с водоподаването в Добрич ще продължат / netinfo

В следващите седмици ще продължат проблемите с водата в Добрич, заяви пред Дарик шефът на Вик Дамян Калчев. Според него думата „режим" е твърде силна, но ограничение във водоподаването ще има. 

С оглед на икономическата ситуация ВиК намалява разходите си за ел.енергия. Спестените средства ще се вложат в подобряване на мрежата, която е в изключително тежко състояние. Намаляването на налягането, което се прави през деня за икономии, се усеща във високите части на града и най-вече в кв. „Добротица" и кв. Балик, блокове 32 и 47. 

Проблемът с водата в Добрич според Калчев е в досегашния стил на работа в дружеството. „Целта ни е да направим дейността малко по-ефективна. Моделът голям разход на ток - огромни загуби на вода не може да продължава - един ден всичко може да рухне", заяви водният шеф. 

Подготвени са няколко тежки технически мероприятия по магистрален водопровод Шабла - Добрич, където има сериозни проблемни участъци, големи разливи и загуби на вода.  През следващата седмица ще се прави организация за ремонтите и доставка на необходимите части. Ремонтите са наложителни, защото мрежата е в много тежко състояние, а през последните години не е правено нищо, каза Калчев. Ограничения във водоподаването ще има през деня, когато хората са на работа.

След приключване на ремонтите по магистралния водопровод се надявам проблемът с водата почти да се реши, подчерта Калчев. Трасето е строено около 1980 година, поддържа се трудно и всяко спиране се отразява в Добрич. Калчев попита защо градът зависи само от един източник на водоснабдяване и защо досега не са разработени резервни трасета - от села около Добрич. 

Подготвя се проект с финансиране от ЕС за подобряване на водния цикъл на Добрич, съобщи още шефът на ВиК. Проектът ще се разработва и в Пловдив и може да свали загубите на вода между 5 и 30%. Предвижда се ремонт на пречиствателната станция, на която не е правен ремонт от 1985 година. Ще се подменят и най-проблемните участъци на канализацията.