Проблемите на медиацията дискутираха в Окръжния съд
Проблемите на медиацията дискутираха в Окръжния съд / Дарик Добрич, архив

Съдии и служители от Окръжен съд - Добрич и медиатори от Добрич и Балчик обсъдиха проблемни моменти при прилагането на медиацията. Дискутирано бе какви спорове могат да приключват с извънсъдебна спогодба, разликата в последиците на съдебната спогодба и извънсъдебната спогодба, начинът на приключване на съдебно дело при сключване на извънсъдебна спогодба и други.

Медиатори и съдии единодушно коментираха, че е необходима промяна в манталитета на потребителите на съдебни услуги, за да добие масовост медиацията като способ за решаване на спорове. Те бяха запознати със заключителните тезиси на Международната конференция „Медиацията и проблемите на съдебната и извънсъдебната спогодба", която се проведе в София на 24.04.2012 г. Форумът бе организиран от Европейската асоциация на съдиите за медиация и Съюза на юристите в България.

Главния секретар на Съюза на юристите в България Цветанка Спасова, ще посети Добрич на 01.06.2012 г., за да се срещне с местните медиатори. Срещата се организира по инициатива на Съюза на юристите в България със съдействието на Окръжен съд - Добрич.