Преглеждат безплатно за туберкулоза
Преглеждат безплатно за туберкулоза / Дарик Добрич - архив

„Седмица на отворените врати" за скрининг на риска за туберкулоза стартира от днес и ще продължи до 16-ти септември в Добрич. В кампанията се включват всички областни болници в страната. Кампанията се организира за трети път тази година от Министерство на здравеопазването като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза. Всеки, който иска да се изследва за това заболяване, ще бъде приет и консултиран безплатно в специализираните лечебни кабинети във всичките 28 областни градове.

В предишните кампании през май и юни са били прегледани общо 9098 души. Открити са 95 случая на туберкулоза. За 374 души е било установено, че са с латентна форма на болестта, информират от здравното министерство.През 2010 г. в България са регистрирани 2 649 пациенти с туберкулоза. В сравнение с 2009 г. се наблюдава намаляване на общия брой случаи с 9 на сто, допълват от министерството.

„Напоследък се наблюдава тенденция на снижаване на възрастовата граница на заболяемостта между 25 и 45 години” – коментира за Дарик Добрич д-р Мариела Инджиева – специалист по вътрешни и белодробни болести в добричката болница. За 2010 година в Добрич са регистрирани 66 новозаболели от туберкулоза, а общият брой на болните в града е 150 души, коментира още д-р Инджиева. Следващата Седмица на отворените врати ще бъде през декември.