Предлагат принудително отчуждаване на имоти за нуждите на гробищния парк
Предлагат принудително отчуждаване на имоти за нуждите на гробищния парк / Дарик Добрич

Общината да купи парцел от 3.5 декара за разширение на гробищния парк, реши Общинският съвет на Добрич на днешното си заседание. Имотът е съседен на гробището, а собственичката му е поискала цена от 4300 лева за декар.

Гробищния парк е разположен на терен от 265 декара, като в него са обособени две части – християнска и мюсюлманска. И в двете части незаетите площи са почти изчерпани. По данни на директора на ”Обреден дом” Светлин Георгиев в мюсюлманската част гробните места ще стигнат за около 5-6 месеца, а в християнската – за не повече от месец и половина. За извършване на погребения годишно са необходими 4-5 декара земя. Затова е наложително паркът да бъде разширен.

Придобиването на новия парцел ще задоволи нуждите на гробищен парк за съвсем малко време, а възможностите за купуване на други имоти са ограничени, предвид нежеланието на собствениците да продават, посочи  Зорница Михайлова от ГЕРБ. Затова тя предложи Общината да започне процедура за принудително отчуждаване на поземлените имоти в близост до гробищния парк.

Процедурата се налага, защото става дума за общинска нужда, която не може да бъде задоволена по друг начин, заяви Михайлова. Тя смята, че пазарната оценка на имотите при отчуждаването ще бъде близка до сега предложената, което означава, че личният интерес на собствениците ще бъде малко засегнат. Преди време Столична община е прибегнала към тази процедура и е отчуждила няколко имота, за да бъде решена нуждата в дългосрочен план, даде пример Михайлова.

Арх. Емилия Добрева от БСП препоръча веднага да се предприемат действия по образуването на един имот за разширение на гробищния парк, тъй като процедурата по отчуждаване е дълга и ще отнеме време. Тя смята обаче, че трябва да се мисли и за оптимизация на ползването на сега съществуващите гробни места.  Да се проучи опитът в други общини, например за камери, които дават възможност гробните места да се ползват в дълбочина от повече от един покойник, препоръча Добрева.