Пожаро-тактическо учение се провежда в Добрич
Пожаро-тактическо учение се провежда в Добрич / Деян Герговски
Демонстративно пожаро-тактическо учение ще проведе Регионална Дирекция „ПБЗН”-Добрич и сектор „Спасителни оперативни дейности” при РДПБЗН-Варна. Целта е да се провери готовността на управленската система да изпълни функциите си в условията на кризисни ситуации.

Учението ще започне в 9.30 часа. В него ще се включат още екипи от доброволци на Българския червен кръст и от Бърза помощ.

Темата на учението е ограничаване и ликвидиране на последствия от самолетна катастрофа, възникнал пожар и промишлен инцидент, свързан с изтичане на пропан-бутан в складово стопанство за втечнен газ „пропан-бутан” на „Топливо”АД- Добрич.
 
Ще бъде разиграна следната ситуация:
 

На 26.09.2016г. при температура на въздуха около 25ºС, при умерен североизточен вятър, селскостопански самолет на фирма „ЛЗ“ ООД е излетял от селскостопанско летището на Добрич, за да извършва по договор обработка с инсектициди на територията на община Добрич. В 09.57 ч. възникват сериозни проблеми с управлението на самолета и набирането на височина. Пилотът предприема маневра за аварийно кацане на пистата на бившето военно летище до Добрич. Не успява да стигне до летището и малко след това се разбива в промишлена зона на Добрич, в района на ЖП гара „Север”. Случайно преминаващи граждани виждат инцидента и сигнализират на единен европейски номер – 112 (ЕЕН 112) за паднал  самолет в  района на складово стопанство за втечнен газ „пропан-бутан” на „Топливо”АД гр.Добрич. Падналият самолет се удря в резервоар с 260 куб.м. „пропан-бутан”. В следствие на удара резервоарът се разхерметизира и възниква факелно горене. Заплава се и катастрофиралият самолет. При удара е нарушена целостта на резервоара с инсектицид, намиращ се в самолета, при което има разлив на инсектицид „Килол”.