Посланикът на Великобритания се срещна с кандидат - депутати от добричката листа на ДПС
Посланикът на Великобритания се срещна с кандидат - депутати от добричката листа на ДПС / netinfo

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън се срещна с кандидат -депутати от добричката листа на ДПС. В разговорите участваха и представители на общинското и областно ръководство на партията. Джонатан Алън обясни пред журналисти, че по време на предизборната кампания в различни градове на страната провежда срещи с представители на различни политически сили. „Като човек, който се интересува от политиката в България мисля, че беше важно да изляза от София и да видя как минава предизборната кампанията, какви са мненията на хората в други градове и на представителите на различните партии”, коментира Джонатан Алън. Той поясни, че  посещава Добрич за първи път и се радва на възможността да се срещне с водача но добричката листа на ДПС Рушен Риза и неговия екип.

„За мен е важно да покажа, че британското посолство е отворено към всички партии и  сме готови да работим с тези, които българите изберат”, посочи още посланикът на Великобритания. Срещата с партийния актив на ДПС-Добрич се проведе при закрити врати, като по-късно водачът на кандидат-депутатската листа Рушен Риза обобщи дискутираните теми.

Посланикът на Великобритания се срещна с кандидат - депутати от добричката листа на ДПС
netinfo


По време на разговорите е коментиран ходът на предизборната кампания, посочи Риза. По думите му посланикът се е интересувал от социалното положение на обикновените хора и темите, които ги вълнуват.
„Бяхме откровени и споделихме, че безработицата в по-малките населени места стига до 70-80 процента и хората са изгубили надежда”, посочи Рушен Риза.
По време на срещата посланикът на Великобритания е проявил интерес и към начина, по който ДПС ще работи в следващия парламент за решаване на проблема с образованието и високата безработица сред ромското население. „Ние като държава трябва да се грижим както за малцинствата, така и за безработицата чрез социалните програми. Като не можем да създадем работни места,  би трябвало да създадем условия за живот на тези хора. Може би и Европа трябва да обърне повече внимание на тези региони и тези слоеве от населението”, коментира Риза.

„В нашата програма ние виждаме няколко сфери, в които трябва да се направят сериозни промени”, допълни той. Едната е земеделието, където по думите му трябва да се обърне повече внимание на овощарството и зеленчукопроизводството,  защото там се ползва повече работна ръка и има повече добавена стойност. Риза смята, че развитието на тези производства може да задържи хората по населените им места.

Държавата трябва да отдели специално внимание и на образованието на малцинствата, допълни водачът на листата ДПС в Добрички избирателен район. „При тази демографска карта в момента, може би към 20-25 % от подрастващото население е от ромски произход. Ако ние не направим всичко възможно да накараме тези деца да завършват образованието си, да им дадем подходящ старт в живата, не можем да чакаме растеж в дългосрочен аспект”, коментира още Рушен Риза.

Той отбеляза, че по време на срещата посланикът на Великобритания е изразил недоумение от въведеното ограничение за агитация на майчин език.