Почитаме загиналите воини на Архангелова задушница
Почитаме загиналите воини на Архангелова задушница / dobrich.bg

Заупокойна Света литургия ще бъде отслужена в храмовете на Добрич по повод Архангелова задушница. Началото е в 8.30 часа. В 10.30 часа ще се почетат с панихида починалите и падналите в боевете за Отечеството български воини.

Днес от 9.00 до 14.00 ч. във Военно гробище ще бъде ден на отворени врати за посетителите.

Ще бъдат поднесени цветя на войнишки паметници в Добрич - Кръст-паметник на падналите в бой за свободата на Добруджа - 5-7 септември 1916 г., паметник на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война, паметна плоча с барелеф на Борис III, на кап. Димитър Списаревски, на генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев, на ген. Иван Колев, на полковник Борис Дрангов и паметна плоча на загиналите военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг.

Днес православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики Задушници и предшества празника на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил.

На днешния ден изразяваме християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. По традиция на Задушница се посещават гробовете на нашите близки, а във всеки православен храм се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на покойниците.

На Архангелова Задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.