По-социално ориентиран бюджет предлага кметът на Каварна Нина Ставрева
По-социално ориентиран бюджет предлага кметът на Каварна Нина Ставрева / Дарик Добрич
По-социално ориентиран бюджет предлага кметът на Каварна Нина Ставрева
83594
По-социално ориентиран бюджет предлага кметът на Каварна Нина Ставрева
  • По-социално ориентиран бюджет предлага кметът на Каварна Нина Ставрева

Един социален бюджет с макрорамка малко над 13 млн.лева ще предложи за 2016 г. на Общинския съвет на Каварна кметът Нина Ставрева, каза тя в ефира на Дарик радио. В него е заложено общината да поеме изхранването в детски градини и ясла и родителите вече да не плащат такса от 30 лева на месец. Изчисленията са, че това ще струва 100 000 лева годишно и няма да натежи на хазната, а показваме грижа към младите семейства и най-малките ни граждани, посочи Ставрева.

Освен това е предвидено 50% увеличение на издръжката за болницата. Тя е изключително важна за нас и ще работим да се запази, въпреки политиката на Министерството на здравеопазването, заяви кметът и припомни, че МБАЛ - Каварна обслужва и Шабла. Инвестиционните намерения на общината през тази година са подобряване на градската среда и пътната инфраструктура в малките населени места, за което ще се ползват и общински и европейски средства.

Това, което интересува всички - културният календар, ще се обогатява, каза кметът. Най-голямото събитие - Каварна рок фест, ще се прави и занапред. Засега обаче няма информация от организаторите „България лайф мюзик" докъде са подготвени концертите за 2016-а. Датите, обявени още миналата година са 1, 2 и 3 юли, засега няма промяна, билети вече се продават. „Община Каварна иска да бъде партньор на фирмата-организатор, искаме да се състои фестивалът, да посрещнем рок-феновете", заяви Ставрева. Тя уточни, че е провела среща с туристическия и ресторантьорски бранш в града с цел създаване на интегриран продукт за гостите на фестивала. Те са приели идеята, което ще доведе до оформяне на допълнителна туристическа програма за посетителите, отстъпки в хотели и заведения и т.н. Продуктът ще е готов за този сезон, обещава кметът.

Джулай морнинг също ще има на скалите на село Камен бряг, общината отново ще организира концерт за тези, които посрещат слънцето там. В Каварна ще се състоят още Дни на руската култура, възстановка на Каварненското въстание през юли, празници на италианските танци и други изненади, сподели Ставрева.

Много важен акцент за новото управление е вниманието към морската зона, която е била забравена, според Ставрева. Трябва да променим облика на плажа, казва тя. Той вече е отдаден на концесия за 10 години, а от общината ще се погрижат за грозната гледка от недовършените строежи наоколо. С помощта и на инвеститорите ще се осигури опаковане на сградите, за да ги скрие и да ги обезопаси - това ще стане още този сезон.

„Основната ми задача е да работя в полза на хората и да защитавам техните интереси", казва новият кмет. В общинска администрация се прави одит, който е започнал с новия мандат, но още няма резултати. Ставрева е заварила 1.5 млн.лева неразплатени задължения към доставчици и заплати. Те са погасени към момента благодарение на възстановено ДДС по европейски проекти от 1.8 млн.лева, което е позволило и да се посрещне 2016 г. с малък преходен остатък. Вече са одобрени промени в структурата на администрацията, които кметът определи като оптимизиране, а не реваншизъм и съкращаване. Сливат се отдели Култура, Образование, Социални дейности в „Духовни дейности"; както и Териториално устройство с Инвестиционна дейност. Създават се отдели „Вътрешен ред и сигурност" и „Канцелария на кмета".