ПФА”Добруджа” представя новия си двоен диск
ПФА”Добруджа” представя новия си двоен диск / Дарик Добрич, архив
ПФА”Добруджа” представя новия си двоен диск
75402
ПФА”Добруджа” представя новия си двоен диск
  • ПФА”Добруджа” представя новия си двоен диск

Предстоят основните прояви, посветени на 60-ия юбилей на Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”. Днес от 18 часа в Огледалната зала ще бъде представен новият, осми албум на ансамбъла, наречен “Традиция и съвременност”.  Той включва два диска с 24 музикални пиеси – продукция на хора и оркестъра на ПФА”Добруджа”, под ръководството на Живко Желев. Дисковете са записвани през лятото. В първия са включени автентични фолклорни произведения, а във втория – съвременни обработки, съобщи гл.художествен ръководител на ансамбъла Стоян Господинов.

На 10 октомври от 18 часа в драматичен театър “Йордан Йовков” ще се състои големият концерт, посветен на годишнината.  Гости на събитието ще бъдат ръководители и представители на професионалните ансамбли в страната, кметове от региона и др.

Подготвена е 90-минутна програма, която ще представи песни и танци от Добруджанската етнографска област, Северозападна България, Източна Тракия. Включени са и танци на добричкия хореограф Здравко Даскалов – един от най-добрите през годините. За спектакъла вече няма свободни места, затова ще бъдат направени още няколко концерта, за да може по-голяма част от добричлии да се докосне до изкуството на ансамбъла.

Веднага след концерта, в театъра ще се открие изложбата “Ансамбъл Добруджа през годините”, спонсорирана от Ротари клуб - Добрич. Експозицията представлява 15 табла със снимки, представящи историята на формацията.

В прикачения файл чуйте от Стоян Господинов как е създаден ансамбъла: