Пчеларите настояват да се отнемат субсидиите на виновните за отравяне на пчели
Пчеларите настояват да се отнемат субсидиите на виновните за отравяне на пчели / Дарик Добрич

На виновните за отравяне на пчелни семейства фермери да се отнемат земеделските субсидии за съответната година, предлагат от Съюза на българските пчелари /СБП/ и още седем браншови организации. Те са внесли в Парламентарната комисия по земеделие пакет с предложения и допълнения към проектозакона за защита на растенията, минал на първо четене в НС. „Не може да има натравяния, а да няма виновни. Арендаторите трябва да искат разрешение за провеждане на мероприятия по растителна защита, а не само да информират, че ще третират посевите. Така ще могат да се вземат мерки за опазването на пчелите”, коментира пред журналисти областният координатор на СБП Янко Янков.

Зимната смъртност на пчелите се е увеличила през последните три години, заяви Атанас Каракашев от Областната пчеларска организация във Варна. Пчеларите обаче не знаели каква е истинската причина – дали болести или некачествен пчелен мед, с който се зазимяват пчелите. Браншовиците казаха още, че в момента в страната има около 19 хиляди регистрирани пчелари, а преди години са били 40-50 хиляди.

Фестивалът на меда ще се проведе за шести път в Добрич от 2 до 10 април. Мед и пчелни продукти ще се предлагат на ул.”Независимост”, между бившето кино „Родина” и входа на р-т „Добруджа”.