Отменят грипната епидемия
Отменят грипната епидемия / Дарик Добрич

Министерството на здравеопазването отменя националната грипна епидемия. Трайно намаляла е заболеваемостта в страната, казват от пресцентърът на ведомството.

За Добричка област последните дни се регистрират по около 70 случая на 10 000 души с остри респираторни болести и грип, съобщиха за Дарик от РИОКОЗ. За миналата седмица нивото на заболеваемостта бе 232-ма болни на 10 000 души. В региона, от понеделник - 16 ноември, всички училища посрещат ученици. Детските заведения работят.

Отмяната на епидемията означава, че се възстановяват плановите операции, свижданията, женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар.

България е взела всички противоепидемични мерки за справяне с новия грип, е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията, които бяха на посещение в страната от 17 до 19 ноември.

Според началника на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев, се очаква и втора вълна на същия грипен щам.