Откриват XXII-то Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”
Откриват XXII-то Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” / Дарик Добрич - архив

Добрич събира фермери от България, Румъния, Турция и Гърция за участие в XXII-то Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”. Официалното откриване на Борсата е от 10.00 часа в Спортен комплекс „Простор”. 137 български и чуждестранни фирми са потвърдили присъствието си в поредното издание на изложението, което ще продължи до 9 август.

Тази година проявата се провежда по-рано с цел максимално улесняване на земеделските производители, които вече са прибрали есенниците и имат представа какво очакват от пролетниците, обясниха организаторите от „Добрички панаир” АД. „С оглед на есенната кампания по засяване на рапицата и зърненожитните култури този период е най-подходящ да се предвидят средства за обновяване на техниката и снабдяването с препарати за растителна защита, торове и семена за следващата селскостопанска година. Целта ни като организатори е да бъдем максимално полезни на земеделските стопани, а именно - в дните на изложението, те да се запознаят с най-новите достижения на науката и техниката, възползвайки се от възможността да се сключат и реални сделки, и не на последно място – успехи и удовлетвореност на фирмите участници” – посочват от ръководството на „Добрички панаир” АД.

На тазгодишното изложение ще бъдат представени едрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, сушилни инсталации, техника за почистване, сортиране, обеззаразяване на семена, семена и посадъчен материал, препарати за растителна защита, масла и смазочни материали, леки автомобили, специализирана литература.

За първи път ще бъдат показани семена на пшеница, която е устойчива на наблюдаващите промени в климатични условия в България, като продължителните дъждове.

Една от новостите в съпътстващата програма на изложението тази година е, че по време на панаира, съвместно с Търговско промишлената палата и информационната мрежа ЕЕN, ще се проведат бизнес срещи по интереси, на които една фирма предлага свои стоки или услуги на други фирми. Събитието представлява уникална възможност за установяване на нови бизнес контакти и отношения с фирмите участнички. На срещите ще участват фирми от България и Румъния – от областите Констанца и Галац.

Пред участниците в Борсата ще бъдат изяснени възможностите на Програмата за развитие на селските райони за новия програмен период от 2014 до 2020 година. Планирана е и Кръгла маса с участието на експерти от Министерство на земеделието и храните и ДФ „Земеделие”, на която фермерите ще бъдат запознати с механизмите на финансово подпомагане по линия на директните плащания на площ, държавните помощи и селскостопанските пазарни механизми.

В дните на изложението ще има още демонстрации на нова почвообработваща техника, пръскачки и др.селскостопански машини, предлагани на българския пазар от авторитетни производители на земеделска техника. За първи път ще бъдат представени нови модели трактори от Турция и Китай.

На гостите на панаира ще бъде предоставена възможност за тест-драйв и полеви демонстрации на машини от известни селскостопански марки.