Откриват ловния сезон за пернат дивеч
Откриват ловния сезон за пернат дивеч / СИДП
От днес се открива ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, информират от СИДП. По време на ловния излет ловците имат право да отстрелят до 15 пъдпъдъка, до 10 броя гривяк, гугргулица, горски бекас и обикновена бекасина. Забранено е използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. 

Всеки ловец трябва да притежава редовен ловен билет, както и разрешително за отстрел за съответната дата, припомнят още от СИДП. Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя и дните обявени за национални празници. За спазване изискванията на Закона за лова всяка година се правят проверки от съответните институции, като се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват на забранени устройства.

По време на лов  се забранява още употребата на алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за спазване на промените в Закона за оръжията, като пушките ще се транспортират до мястото на лова със заключващ механизъм, а пистолетите в специален куфар. Всеки ловец трябва да е с облекло със сигнален цвят и да спазва указанията на ръководителя на лова /при групов лов/, за да се избегнат инцинденти, които биха помрачили излета.

Заради очакваното засушаване и високите температури през август се забранява и паленето на огън в горите. Опазването на зеленото богатство на България е отговорност не само за служителите на горските и ловни стопанства, но и за всички ползватели на различни продукти и услуги от горските територии, подчертават от СИДП.

Експертите на Североизточното държавно предприятие напомнят, че в края на лова всеки трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си, за да не се пренася вируса на АЧС от една територия в друга. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.