Откриха паметник на воините от Шеста пехотна дивизия, загинали в боевете за Добруджа
Откриха паметник на воините от Шеста пехотна дивизия, загинали в боевете за Добруджа / Община Генерал Тошево

С тържествена церемония беше открит паметник на воините от Шеста пехотна Бдинска дивизия, загинали на 13 септември 1916 г. в околностите на село Градини при боевете за Добруджа през Първата световна война.

Панихида в памет на героите отслужи отец Тодор, а слово за Първата световна война и битката край село Градини представи Цветелина Христова – директор на Историческия музей в Генерал Тошево.

С откриването на този, както и на други паметници в общината, се увековечава геройският подвиг на воините, загинали по бойните полета на Добруджа, посочи в словото си кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. 

По повод откриването на паметника Туристическо дружество „Добруджанец” организира поход „По стъпките на героите от Първата световна война”. Участниците в него, жителите на селото и гостите на церемонията положиха венци и цветя в знак на признателност пред воините, загинали за свободата на Добруджа.

Изграждането на паметника е включено в областния план за отбелязване на 100- годишнината от боевете за Добруджа на Трета българска армия през Първата световна война и в културния календар на община Генерал Тошево за 2016 година. Текстът, изписан на него, е съгласуван с историка Радослав Симеонов – директор на „Военно гробище” – Добрич. Изработката на плочата и поставянето е дело на Христо Илиев. Проектът е реализиран със средства от общинския бюджет.

Откриха паметник на воините от Шеста пехотна дивизия, загинали в боевете за Добруджа
netinfo