Отбелязвят 100 години от Тутраканската епопея
Отбелязвят 100 години от Тутраканската епопея / БГНЕС, архив

С  Национален събор-възпоменание и с участието на вицепрезидента Маргарита Попова, днес на  Мемориален  комплекс “Военна гробница- 1916” край Тутракан ще бъде  отбелязана 100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа.

Честването ще започне с тържествена литургия и водосвет в параклис "Св. Георги Победоносец". Заупокойна панихида в памет на загиналите герои при Тутракан и във войните за национално обединение на България  ще бъде отслужена  от Русенския митрополит Наум.

В рамките на Националният народен събор-възпоминание ще бъде представена възстановка на Тутраканската епопея от Национално дружество "Традиция" , НВУ"Васил Левски", Военно дружество "Традиция", Румъния и Дружество "Дойчес Фрайкорпс", Румъния.

Важен акцент в честванията на 100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа международната конференция с участието на учени от 10 държави, посветена на Първата световна война. Тя ще сепроведе от 4 до 7 октомври в 4 български града – София, Благоевград, Добрич и Тутракан,

В национален план е предвидено издаване на книга за паметта на Добруджа с пълен списък на всички загинали на Добруджанския фронт. Община Тутракан съвместно с монетния двор е поръчала изработката на позлатена значка „Тутраканска епопея“ в 100 броя, по модел на един единствен екземпляр, останал за спомен от преди век.