Отбелязват 130 години на храма Свети Димитрий в Крушари
Отбелязват 130 години на храма Свети Димитрий в Крушари / Дарик Добрич

В събота ще се отбележи тържествено храмовият празник на църквата "Свети великомъченик Димитрий Мироточиви" в село Крушари. На 26 октомври се чества 130-годишнина от построяването му.

Сградата на храма е открита на тази дата през 1883 година, разказа за Дарик Веселина Малчева, която тази година издаде книга, посветена на църквата и село Крушари, със старо име Армутлии. Храмът е изграден с дружески доброволчески усилия на всички жители на селото, каза краеведът. Местното население е бягало от турците три пъти, но винаги се е завръщало със своя керван и намирайки всичко опожарено и разрушено, е започвало да гради домовете си отново, като наред с тях е съграждало школо и молитвен дом. Първият параклис е бил дървена сграда, построена преди 160 години. След второто бягство се гради отново по-масивна постройка с две стаи - за училище и за църква. Събирайки накити и други ценности, влагайки много личен труд, жителите на Армултии, заселвайки се за трети път на тази територия вече след Освобождението през 1877-78 година, създават масивната сграда, която се ползва и до днес. Строена е по модел от храма в град Бендер в Бесарабия, където са живели за кратко при бягството си жителите на Армутлии след Кримската война.
Поради липса на целеви средства, храмът е зографисван поетапно, икони са рисувани главно на светци, чиито имена носят дарителите, и не са подредени канонично, което може да се види и днес. Църковната утвар е събираната дълго и в началото е била съвсем скромна, разказа още Малчева.

Отбелязват 130 години на храма "Свети Димитрий" в Крушари
netinfo
Храмът носи православното име на Свети Димитър, уточни още тя. Мироточиви е наречен той, защото след като е бил отворен гроба му, мощите му са излъчвали благовонна миризма - мирис на миро. В момента се обсъжда отново денят на Свети Димитър - 26 октомври, да стане официален празник на община Крушари, съобщи също Малчева.

Посещение на храмовия празник в Крушари е организирано и от Добрич. От 7.30 ч. от храм "Света Троица" ще потегли автобус за желаещите. Билетът отиване и връщане е с цена 6 лева.