Отбелязваме Европейския ден на шоколада

Отбелязваме Европейския ден на шоколада
Отбелязваме Европейския ден на шоколада / © Thinkstock/Getty Images

На 7 юли се чества Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни членки на Европейския съюз.

Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Данните от скорошно проучване, публикувано във в. "Дейли експрес", показват, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика.

Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен" спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога далеч от мен".

Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 000 души, специалисти от Германия неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад следобед може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора, които ни хващат по това време от деня. То вдига кръвнта захар и ободрява ума.

Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане. Направеният от тях анализ на 15 изследвания е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки, допълва БТА. Шоколадът, и особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.



Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад в живота си. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста. Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредено влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсичен и за папагалите. /moreto.net