Отбелязваме Деня на Ботев
Отбелязваме Деня на Ботев / Sofia Photo Agency ,архив

139 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета се отбелязват днес. Паметта на революционера и загиналите за свободата на България ще бъде почетена със сирени в цялата страна точно в 12 часа и ще продължи две минути. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите и да останат на място.

В двора на ОУ”Христо Ботев” в Добрич от 11.30 часа ще се състои тържествено честване на Деня на Ботев и загиналите за Освобождението. Празничният концерт на учебното заведение „75 години с името на Ботев” ще се проведе от 17.30 часа в зала „Добрич”.

Денят на Ботев ще бъде отбелязан с различни мероприятия в цялата страна.

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 година завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година.
Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер и заминава да живее в Румъния.

През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Там започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме", а през 1875 година излиза съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов "Песни и стихотворения".

Междувременно продължава с активната си революционна дейност. След избухването на Априлското въстание през май 1876 година Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. На 16 май с част от нея се качва на кораба „Радецки" и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води боеве с преследващите я османлии.

 

Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум. И до днес не спират споровете дали е бил убит от турчин, или е бил предаден от свои.