От НФСБ питат кога ще се открие КПП на пътя за Румъния през село Северняк
От НФСБ питат кога ще се открие КПП на пътя за Румъния през село Северняк / Дарик Добрич

Няма яснота кога ще се открие пропускателният пункт по новия път за Румъния през село Северняк и това е притеснително, алармира на пресконференция регионалният координатор на НФСБ Костадин Костадинов.

Той припомни, че миналата година беше подписана спогодба между България и Румъния за откриване на два нови трансгранични пропускателни пункта – Крушари - Добромир в добричка област и Кайнарджа - Липница в Силистренска. Споразуменията бяха свързани с рехаблитацията на пътната мрежа на територията на общините, които се намират в непосредствена близост до границата с Румъния.

Към днешна дата в Добричка област вече има изграден път до село Северняк, където ще бъде контролно-пропускателния пункт, а по план график до месец октомври ще бъде направен и последния участък от 1 300 метра, който ще свърже селото с границата, посочи Костадинов. Междувременно от другата страна на границата строителните работи вече са приключили.

От НФСБ се опасяват, че пътят скоро ще бъде напълно готов, но няма да може да се използва заради липсата на КПП. Затова от партията настояват за ясен ангажимент от страна на държавното ръководство и информация за сроковете на изпълнението. Въпросът ще бъде поставен пред Министерствата на вътрешните и външните работи, на регионалното развитие и на транспорта, обяви Костадинов. Той подчерта, че отварянето на един граничен пункт става след създаване на междуведомствена комисия, която съгласува действията си с всяко от тези министерства, процесът е дълъг и затова трябва да се бърза.

"Искаме ясен ангажимент кога ще бъде отворена границата, която е затворена от 40-а година насам”, заяви Костадин Костадинов. По думите му ние имаме по-голям интерес от отварянето на пункта, тъй като Румъния е една от малкото страни, с които имаме положителен търговски баланс. Освен това новият път ще засили потока от туристи през Добричка област и ще даде шанс за съживяване на крайграничните села, които сега са обезлюдени. „Имаме причини да бързаме, а в момента ние се бавим и това много сериозно ни притеснява”, заключи Костадинов.