От НАП съветват туристите как да се пазят от измами
От НАП съветват туристите как да се пазят от измами / Дарик Добрич

Офисът на Националната агенция по приходите /НАП/ разпространи до медиите съвети, които да помогнат в активния летен сезон на многото туристи и гости, които ще посетят Северното Черноморие и град Добрич, да бъде престоят им приятен.

Обмяната на валута следва да се прави не на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП, както и в пунктове за обмяна на валута на обозначени места в някои хотели, припомнят от Агенцията. Курсът не може да се различава с повече от 5% от курса на Българска народна банка за съответния ден. Трябва да се внимава за таблото, което е поставено вътре в обменното бюро, тъй като някои от некоректните търговци поставят пред обекта табла с подвеждаща информация. Касиерът е длъжен да ви даде предварително информация, както за курса за обмяна на съответна валута, така и за общата стойност на сделката, посочват още от НАП и добавят преди подписване да се провери дали коректно са описани данните по сделката.

Данъчните съветват туристите да следят и за касовите бележки, като посочват, че в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG. За представления, концерти и атракциони се допуска издаването на билет вместо фискален бон.

Важно според НАП е и вниманието при покупка на изделия от благородни метали. Тези, с изключение на платината, които се изработват или продават в България, трябва да имат държавен знак. За златото той представлява висок и тесен трапец в горната част с композиция от три отделни елемента оформящи пъпка на роза, а под тях е изобразена чашката на цвета. Среброто е обозначено с окръжност, в чиято лява част има изображение на житен клас, оформен с пет ромбоидни елемента.