От минус 30 до плюс 40 градуса е варирала температурата в Добрич
От минус 30 до плюс 40 градуса е варирала температурата в Добрич / Дарик Добрич

Най-ниската температура в Добрич е отчетена на 24 януари 1942 г., когато са измерени минус 29,4 градуса. Най-топло в града е било на 24 юли 2007 г., тогава живакът в термометъра е показал 41,5 градуса над нулата. Това са двата абсолютни температурни рекорда за Добрич, коментира пред  Дарик ръководителят на Хидрометеорологичната обсерватория Станислав Рачев. Той припомни, че Добрич попада в така наречения умерен климат и съобщи, че средногодишната норма за температурата в област Добрич през 2014 г. варира от 10 до 12 градуса, а за областният център е 11,5 градуса.

При валежите средногодишната норма за областта през миналата година варира от 300 до 500 милиметра, а за Добрич – около 490 милиметра. Заради обилните валежи от последно време обаче, в Добрич стойностите скачат и до 840 милиметра, като в същото време има места в региона с валежи под нормата, обясни Рачев. Според него общото впечатление е, че количеството на валежите се увеличава, а средногодишната температура остава в нормите.

За да се определи тенденцията в климатичните промени се правят многогодишни измервания в режима на времето, разказа още Станислав Рачев. За Световната метеорологична организация като базов се счита период от 30 години. В световен мащаб се отчита етап на глобално затопляне. ”В момента Земята се намира след последния ледников период и е съвсем нормално температурите леко да се покачват” – коментира още шефът на Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич. Той подчерта, че Земята е уникална  екосистема, която непрекъснато се променя, остава обаче въпросът как човекът влияе върху тези промени.