Окръжен съд - Добрич, отчита дейността си
Окръжен съд - Добрич, отчита дейността си / Дарик Добрич
Шофьор, блъснал пешеходец в Добрич, е осъден условно на 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. 33-годишният добричлия е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 месеца. Присъдата срещу него е постановена от Районен съд - Добрич и беше потвърдена от Окръжния съд.

Сводник от Добрич, осъден в Полша, ще лежи в български затвор

На 24 октомври 2015 г., на пешеходна пътека по бул.“Добруджа“, при управление на товарен автомобил, осъденият е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 78-годишен тогава добричлия. Мъжът управлявал служебен товарен автомобил, с който извършвал разнос на продукти. Той блъснал пешеходеца при маневра „движение на заден ход“.  Старецът се намирал зад камиона, на пешеходна пътека, на която бил стъпил с цел изчакване зелен сигнал на светофара. От лекия удар той паднал върху асфалтовата настилка и получил фрактура на шийката на бедрена кост, което е довело до трайно затруднение на движението му за период от около 6 месеца.

Осъдиха управител на фирма за укриване на данъци

Делото беше гледано в Окръжния съд по жалба на шофьора, който настояваше да бъде оправдан или да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „глоба“. Втората съдебна инстанция счете, че липсват основания за отмяна или изменение. В решението на Окръжния съд се посочва, че е отчетено наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, между които и фактът, че след произшествието мъжът е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия. Съдебният състав заключава, че така определеното от Районния съд наказание е справедливо и съобразено с тежестта и обществената опасност на деянието и дееца.