/ Окръжен съд-Добрич
Присъдата е за престъпление по служба. Осъденият е лишен и от право да заема държавна и обществена длъжност за срок от 5 години
Състав на Окръжен съд-Добрич постанови осъдителна присъда срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ Стилиян Митев, подсъдим за престъпление по служба, като му наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок.

Той беше лишен и от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 5 години.
 
Разпитаха свидетели по делото срещу бившия директор на ОД „Земеделие“ Стилиян Митев

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че в периода от 13.11.2009г. - до 03.09.2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за другиго - за търговските дружества „Митев“ ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна, не е изпълнил служебните си задължения, установени в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като в резултат на това негово бездействие са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в замърсяване и увреждане на имот, с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, граничещ с плаж „Кранево - север“ и съставляващ част от Държавния поземлен фонд.
 
От събраните в хода на производството доказателства съдът намери за установено, че подсъдимият не е сезирал компетентните органи за необходимостта от премахване на съществуващ в имота незаконен строеж „Двуетажен хотел“ и на строежи с временен статут - заведение „Винарна“ и „Медицински пункт“, за чието запазване в посочения период нямало издадено решение от областен управител на област Добрич или на Общинския съвет на Община Балчик.

Делото срещу бившият директор на Областна дирекция „Земеделие“ Стилиян Митев стартира отново

Той не е предприел и действия, с които да инициира премахването на поставени в имота без надлежни разрешения и без правно основание преместваеми обекти - бунгала, метални конструкции, фургони, павилиони, каравани и други.
 
Подсъдимият не е упражнил и контрол върху дейността на назначените с негови заповеди комисии за извършване на теренни проверки за състоянието на имота и е допуснал изготвените констативни протоколи да не отговорят по съдържание на действителното положение за състоянието и ползването на процесния имот, което е попречило за започването на процедура за изземване на поземления имот от лицата, които неправомерно са го ползвали в този времеви период.

Освен това, в периода 2010г.-2013г., подсъдимият не издал и заповеди за сформиране на комисии, които да извършат проверки през летния сезон, въпреки че знаел, че тогава неправомерното ползване на имота било най-интензивно.
 
Подсъдимият не е изпълнил задълженията си по отношение на имота с цел да осигури финансова изгода от неправомерното му ползване за дружеството-концесионер на плажна ивица „Кранево-север“ и за дружеството-подизпълнител на концесионера, което било собственост на неговия баща.
 
От пресслужбата на Окръжен съд припомнят, че обвинението срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич бе повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.

В състоялите се в предходно съдебно заседание пледоарии представителят на прокуратурата поиска подсъдимият да получи наказание между 3 и 4 години лишаване от свобода и забрана да заема държавна длъжност.

Пред съда подсъдимият заяви, че не е извършвал престъпление, винаги е спазвал законите и продължава да ги спазва, и поиска да бъде оправдан. Адвокатът му също настоя за постановяване на оправдателен съдебен акт, като заяви, че подзащитният му не е извършил престъплението, в което е обвинен с обвинителния акт и доказателствата за това се съдържат в материалите по делото.
 
Съдебният състав намери, че подсъдимият е виновен по повдигнатото му обвинение и постанови осъдителната си присъда. Подсъдимият ще плати и направените по делото разноски в размер на 4113.51 лева.
 

 Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.