Определиха критериите за разпределяне на помощите за пострадалите от наводнението
Определиха критериите за разпределяне на помощите за пострадалите от наводнението / Дарик Добрич

Общественият съвет за разпределяне на постъпилите помощи и дарения определи критериите, по които ще бъдат подпомогнати пострадалите от наводнението домакинства в Добрич. Помощите ще се разпределят по 6 критерия, съобщават от пресслужбата на общината.

На първо място ще се подпомагат пострадали от наводнението с напълно разрушени домове, следвани от хората, чиито домове подлежат на събаряне и пострадали с унищожени над 50% от застроената площ и покъщнина, следват пострадали от наводнението семейства с деца до 18 г., семейства и самотно живеещи възрастни хора над 65 г., семейства с лица/деца с увреждания над 50%.

Критериите важат за хората, подали заявление за подпомагане и възстановителна помощ в Община Добрич или в дирекция „Социално подпомагане“. Другото условие е жилищният имот, пострадал от наводнението да бъде единствен за домакинството.

Общественият съвет е назначен със заповед на кмета на Добрич от 8 юли .
В него са включени представители на Общината, Областния съвет на БЧК, Областна администрация, на Гражданска доброволческа инициатива „Да помогнем на Добрич“ и представител на пострадалите от наводнението. Председател на обществения съвет е началникът на отдел „Здравеопазване и социална политика“ към община Добрич Иванка Титова. Общественият съвет ще заседава утре /18 юли/, за да може да подготви списъците с пострадалите домакинства и да ги представи другата седмица в Националния обществен съвет на БЧК.