Окръжен съд - Добрич започва образователна програма
Окръжен съд - Добрич започва образователна програма / Дарик Добрич

За втора поредна година Окръжен съд - Добрич взема участие в провеждането на образователна програма под надслов „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се осъществява съгласно концепция и споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Предназначена е за учениците от десетите и единадесетите класове и е включена като част от учебния предмет „Етика и право”. Целта е да се подобри информираността на подрастващите за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, както и да се въздейства превантивно по отношение детската престъпност.

През настоящата учебна година в образователната програма за град Добрич са включени 3 гимназии -  ХГ „Св.св. Кирил и Методий”, СОУ „Климент Охридски” и ФСГ „Васил Левски”. Лекциите, които обхващат както общи, така и специализирани правни теми, са разпределени между институциите на Административен, Районен и Окръжен съд, Окръжна и районна прокуратура.

За Окръжен съд - Добрич лектори ще бъдат съдия Калина Димитрова и мл. съдия Марина Георгиева, които ще запознаят учениците с особеностите на „детското правосъдие” – непълнолетните лица като жертви и като извършители на престъпления, достъпът до правосъдие, защита на техните права. Ще бъде широко разгърната и една много актуална за съвремието ни тема – Трафикът на хора.

Равносметката за проведената през изминалата учебна година образователна програма показва, че лекциите допринасят за повишаване правната култура на подрастващите, придобиване на знания за защита на техните права и възможността да се предпазят от престъпления.