Около 1400 фермери трябва да изчистят дълговете си към НАП, за да получат субсидии
Около 1400 фермери трябва да изчистят дълговете си към НАП, за да получат субсидии / Sofia Photo Agency - архив

Около 1400 животновъди не са получили субсидии, защото имат задължения към Националната агенция за приходите, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Общо тези фермери трябва да получат около 5,4 милиона лева от Държавен фонд "Земеделие". Днес е решено да се удължи крайният срок за изплащане на субсидиите, за да може и през януари фермерите, които покрият задълженията си, да получат полагащите им се средства. 

Днес въпросът е бил обсъден от премиера Бойко Борисов и Мирослав Найденов, тъй като тази година за първи път се изплащат субсидии само след покриване на задължения към данъчните, каза след заседанието на кабинета аграрният министър.

"Системата не позволява на някои, които имат задължения към НАП, да си получат парите. Други проблеми със системата няма", категоричен беше министърът. "Нека да бъдат добри да си платят задълженията към държавата и така ще продължаваме да практикуваме", каза още Найденов. До момента на животновъдите в страната са изплатени около 80 милиона лева от националния бюджет.