/ БГНЕС, архив
Няма данни какъв е недостигът на работна сила в туризма това лято, коментира пред медии министър Николина Ангелкова. Очаква се тази година броят на наетия от чужбина персонал по морето да достигне 5 400 души, според първоначалните заявки, но окончателните данни ще станат ясни след края на сезона, когато бъдат обобщени от Агенцията по заетостта.
 
Висококатегорийните хотели резервирани на 100% за лятото

Миналата година в сектор туризъм и свързаните с него, са били заети общо 369 000 души, каза Ангелкова. Около 3 400 сезонни работници са били "внесени" от трети страни, основно Украйна, Молдова и Беларус, и единични бройки от Филипините и Тайланд. Действали са 27 000 регистрирани с бизнес ресторантьорство и хотелиерство предприятия.
 
Министърът подчерта, че над 30 организации настояват националните курорти да бъдат „извадени“ от "закона за шума", защото тяхната дейност се регламентира от Закона за туризма. Дава се право на местната власт, съвместно с бизнеса чрез консултативните съвети по туризъм, да определят зоните във всеки курорт – дали да бъдат за семеен отдих или за парти и до колко часа да е позволен шумът, поясни министърът. Това е предложението на изпълнителната власт, очаква се какво ще решат депутатите.
 
Ангелкова за шума: Черноморието не може да стане санаториум

Ангелкова съобщи още, че се очаква до 2-3 седмици да се обяви отново процедурата за концесия на плажа в Албена, която бе спряна заради сбъркана формула при обявяването й.

Тя бе гост на международна конференция за връзката между Черноморския регион и Дунавската стратегия.