Обвиняват управителя на ВиК – Добрич за водната криза
Обвиняват управителя на ВиК – Добрич за водната криза / Дарик Добрич

Добричкият народен представител от Коалиция за България Петър Димитров обвинява сегашния управител на "ВиК" ЕООД - Добрич за проблема с водоснабдяването в града, съобщават от Областния съвет на БСП. Депутатът е подготвил парламентарно питане по темата до регионалния министър Лиляна Павлова.

Димитров е категоричен, че "твърдението на регионалното министерство, че проблемите във "ВиК" - Добрич датират от 2001 г. е поредният опит на управляващите от ГЕРБ да обвинят някой от „предишните" и да избягат от отговорност. Истината е, че задълженията на дружеството са възникнали в периода на управление на последния негов управител Дамян Калчев, а именно от месец януари 2010 г. до настоящия момент. Управлението му е свързано с нарастващи финансови задължения не само към енергийния оператор, но и към множество други доставчици", посочва Димитров.

Той очаква министър Павлова да отговори какви инвестиции е направило дружеството във връзка с подобряването на състоянието на мрежата, както и какво е направено за събирането на несъбраните вземания; какви са приходите на дружеството за периода на управление на сегашния управител и колко от тях са изразходвани за модернизация на мрежата; как Министерството на регионалното развитие и благоустройството е упражнило контролната си функция като принципал на дружеството и защо е позволило да се стигне до такава свръхзадлъжнялост, от която страдат огромен брой изрядни платци. Депутатът пита и дали има политически чадър над управителя на ВиК-дружеството в Добрич.

Петър Димитров е категоричен, че "кризисната ситуация с безводието в Добрич за пореден път е провокирана от кадровата немощ и безхаберие на управляващите, с други думи - от некадърното управление на ГЕРБ".

Дарик припомня, че от вчера, 13 септември, в Добрич е въведен воден режим, поради задължения на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Добрич към "Енерго-Про" на стойност 5 млн.лева. В рамките на 24 часа, електроразпределителната компания спира тока на 3 помпени станции до Добрич, което довежда до принудително спиране и на водоподаването в целия град. Очаква се мерките да се повторят на 18 и 20 септември между 00.00 и 24.00 ч..