/ Дарик Добрич
Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок получи общинският съветник и лидер на партия „Атака” в Добрич Атанас Атанасов за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години. Той ще плати и направените в хода на производството разноски в общ размер на 16 943 лева.
 
Подсъдимият Атанасов беше признат за виновен в това, че на 1 юли 2015 година в Добрич, по бул. „Добруджа“, на кръстовището с ул.„Хан Тервел“, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 73-годишен велосипедист.

Разпитаха петима свидетели по делото срещу съветника Атанас Атанасов
        

Произшествието е станало около 14.30 часа, непосредствено преди Т-образното кръстовище. Подсъдимият се движел по булеварда в посока от кв.„Рилци“ към Добрич, а пострадалият по ул.„Хан Тервел“ в посока към кръстовището, по път, обозначен със знак Б1 - „Пропусни движещите се по пътя с предимство“.

Велосипедистът навлязъл в булеварда и предприел маневра „завой наляво“, за да продължи движението си към кв. „Рилци“. Подсъдимият не успял да предотврати удара. След инцидента той незабавно подал сигнал на телефон 112.

73-годишен велосипедист загина при катастрофа с джип в Добрич
        
В състоялите се в предходно съдебно заседание пледоарии представителите на държавното и частно обвинение посочиха, че подсъдимият  доказано е извършил нарушение на правила от Закона за движение по пътищата, като е шофирал с превишена скорост от около 61 км./час, при позволените 50 км./час в населено място и не е успял своевременно да предприеме спиране при възникване на опасността.        
 
Направените проби за алкохол на Атанасов бяха отрицателни. 

съд
Дарик Добрич

Защитниците на подсъдимия поискаха той да бъде признат за невинен и да бъде оправдан по повдигнатите му обвинения, като изтъкнаха, че водачът се е движел по път с предимство, а велосипедистът е пресякъл кръстовището неправилно.
        
В  последната си дума пред съда Атанас А. изрази съжаление за случилото се, изказа съболезнования към близките на пострадалия, но заяви, че не счита себе си за виновен.
        
Съдебният акт подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.
 
Присъдата ще бъде обжалвана, стана ясно след края на заседанието.
 
„Тъй като има първоначална експертиза и тройна експертиза, които категорично заключават, че съм в опасната зона и ударът е непредотвратим, останаха обстоятелства и доказателства, които не се изясниха докрай. Затова ще обжалваме решението на съда пред по-висшата инстанция”, заяви пред журналисти Атанас Атанасов.
 
Той добави, че Законът за движението по пътищата трябва да се спазва от всички – не само от водачите на МПС, но и от пешеходците и велосипедистите.