Общините със 150 милиона лева дългове
Общините със 150 милиона лева дългове / netinfo

Около 150 млн. лева са били неразплатените задължения на общините към края на ноември м.г., сочат данните на Националното сдружение на общините в Република България/НСОРБ/. Това са основно дългове към фирми - изпълнители, съобщи Теодора Дачева - зам.-изпълнителен директор на сдружението. Тя участва като лектор в Регионалното делегатско заседание на НСО, на което Добрич е домакин.

В същото време на около 50-60 млн.лева възлизат несъбраните вземания на общините от граждани и фирми. В тежко финансово състояние са Видин, Сливен и Дупница. Проблемите основно са в по-големите общини, които работят с по-големи като ресурс проекти и НСОРБ отправя към тях съвет да положат всички усилия да си съберат дължимото, посочи Дачева.

По много от мерките на оперативните програми ресурсът за общините вече е изчерпан, значителни средства има само по ОП „Околна среда", свързани с ВиК и управление на отпадъците. Тези мерки обаче, към които имаше най-голям интерес от общините, като енергийна ефективност, образователни и социални заведения и общински пътища, са с изчерпан ресурс. „НСОРБ, като участник в комитета за наблюдение на оперативните програми, прави усилия да се прехвърли неусвоен ресурс от други мерки към общинските и се надяваме времето да ни стигне за подобно нещо", коментира Теодора Дачева.

Още през първия един час на семинара в Добрич бяха поставени проблеми, за част от които според Дачева няма решение, тъй като не е осигурено необходимото финансиране. Това са  проблемите с подробните устройствени планове на общините, справяне с безстопанствените кучета, управление на твърдите битови отпадъци и ред други възложени на общините, но неосигурени финансово правомощия. „Ние не можем да дадем рецепта как да се решават тези проблеми, но задача на НСОРБ е да се опитва в диалог с централната власт да променя регламенти, да отстоява това, че правомощия и отговорности се прехвърлят заедно с финансирането", заяви Дачева.

По думите й процесът на децентрализация през последните години почти напълно е спрял. „Европейските експерти казват това, което ние твърдим от години - че няма баланс между правата и отговорностите на общините, че отговорностите са много по-големи от това, което им се дава като финансов ресурс, че следва да се гарантира независимост и самостоятелност на общинските бюджети и да им се даде възможност да имат ресурса да се справят с всички ангажименти, които държавата им е възложила", заяви зам.-изпълнителният директор на НСОРБ.